50 Szüret

– Ezt hallgasd meg!-mondta izgatottan a kiscsirke a szintén pici termetű és zöld madárnak , Zöldikének-most mondta a Főnök, hogy ebbe az évbe volt 49. és az 50. szürete!

-Az pedig még gombócból is sok!- válaszolt Zöldike, majd némi gondolkodás után így folytatta…

-Hogy is volt? Valószínűleg az első szürete 1994-ben az olaszországi Ornellaia birtokon volt amikor gyakorlati idejét töltötte az egyetemről.

Annyit tudok róla hogy amikor a nagy borászati forradalom kora volt 70 es 80 as években pár gazdag főnemes Olszországban megunta már a sok hazai fajtából készült “vino rosso-t” amit az olaszok készítettek, és becsempészték a francia fajtákat a termesztésbe.

 Ennek egyik példája az Ornellaia, ahol toszkán területen, a Chianti hazájában Merlot, Cabernet Sauvignont, Sauvignon Blanc-t ültettek. Volt nagy botrány! 

-Hát még amikor oda hozta Antinori márki  borásznak Gál Tibort Egerből. Tibor mesélte, hogy az első nap rögtön hazamentek a melósok amikor Ő megjelent.-fűzte hozzá Csibe, majd így folytatta

– Persze másnap megjelentek. Este biztosan a helyi kocsmában jól kimérgelődték magukat, hogy ez már ” Basta, basta!!!”.

Aztán másnap reggel mikor az asszony kikészítette a munkás ruhát szótlanul felvették és elmentek dolgozni. Mire a Fönök oda került addigra már egész összeszokott csapat voltak, meg a Tibort is megtanulták tisztelni, meg szeretni. Hát a tulajjal nem volt ennyire egyszerű, öt úgy hívták hogy Marchese Lodovico Antinori, igaz nem is volt túl sok kapcsolata a Főnöknek vele.

Egyszer egy vacsoránál találkoztak, amikor meghívta őket a Tiborral, és hogy milyen ember is volt az mutatja a legjobban, hogy kiakadt hogy nem volt szardíniai sajt a borhoz, és ezért hozatott egyet a magánrepülőjével.

Mire a vacsora vége felé jártak meg is érkezett a sofőr -pilóta a sajttal a szigetről.

– Vajon most mi lehet a birtokkal?- vetette közbe Zöldike- várj egy pillanatra, be is Googliztam már https://www.ornellaia.com/en/

aha jól hallottam Mondavi birodalom része lett…

– Az amerikai figura aki kitalálta hogy addig nem nyugszik ameddig a holdon nem készít bort.- mondta Csibe, majd folytatta látva hogy a zöld madár értetlenkedve néz rá- Mondavi az ipari borászat atyja ezzel serintem azt akarta mondani hogy a Holdon “,termett” borhoz nem is kell majd szőlő az lesz az igazi.

– Na szóval ez volt az első borászat ahol dolgozott a főnök itt volt az első szürete.

– Szóval szuper toszkán, szuper technológia,i szuper fenszi  

borászatban kezdte….. persze nem ez volt az első találkozásra szőlővel hiszen egy szőlőhegyen nőtt fel.

Igaz hogy nem egy neves borvidéken hanem Várpalotán ahol a Bakony utolsó lejtőjén egy Loncsos nevű szőlőhegyen van a családi háza a szüleinek, ahol is szőlő is van ma is. Nem is kevés.

Sajnos mára teljesen megváltozott a környezet képe házak, úszómedencék, és gyep vette át a szőlő helyét .

-Akkor az első megvan, hú még 49….

És itt készített borokból válogatott olyan borsort amihez Reiner Viktora a Lelkem Kisvendéglő és a Beltér Lakásétterem séfjé készít vacsorát.

Megosztás másokkal